lin+win
1. diske en az 3 adet partition atılır, 1. Wİndoz için; 2. Linux root, 3. Linux swap. istenirse daha fazla partition atılıp linuz file system bu partitionlara bölünebilir. Swap boyu genelde fiziksel bellek ya da 2 katı kadar seçilir. swap alan, windoz un takas dosyası gibi virtual memory olarak kullanılır.
2. windoz kurulur. win cdcsi boot edilebilirdir, diskletle uğraşmaya gerek yok.
3. linux kurulur. linux cd leri de boot edilebilirdir, diskete gerek yok.
4. lilo kullanılacaksa win. partition boot listesine eklenir. yok loadlin gibi dos temelli booter kullanılacaksa, lilo kurulmaz.
3. adımı açarsak,
I. linux kurulumundan önce donanım listenizi İYİ öğrenin. ses kartı, ekran kartı, monitör vsvs kitapçıkları dizinizin dibinde olsun. pci modem kullanıyorsanız çöpe atıp adam gibi extarnal modem alın; pci modemlerde modem entegresi yok. o kartlar emülasyon yapıyor.
II. kurulum şeklini ve dilini seçin. acemi iseniz grafik kurulum iyidir. bazı dağıtımlarda tr. kurulum sorun çıkarabilir, ing. kurup sonradan tr. ye çevirirsiniz.
III. Linux native (linuxun kurulacağı part. simgesi /) partitionu formatlayın, swap için ayırdığınız kısmı swap olarak işaretleyin. win partitiona dokunmayın.
IV. zor kısım. paket seçimi. ihtiyacınıza göre kurulacak paketleri(programları) tespit edip listeden seçin. çoook acemi iseniz&diskiniz büyükse hepsi deyin gitsin. ileride gereksiz şeyleri silersiniz.
V. donanım & internet ayarları.
VI. kurulum.
VII. root şifresi vermeyi ve kendiniz için bir kullanıcı tanımlamayı unutmayın. gerekirse kendinize su yetkisi verebilirsiniz. root kullanıcı olmak tehlikelidir biraz.
bu sıralama genelde boyledir ama kurulum seçeneklerinize göre sırası değişebiliyor. eğer linux'u kaldırmak isterseniz formatla partitionu uçurduktan sonra bir de fdisk/mbr yapmayı unutmayın(lilo kurduysanız)
son uyarı: eski bir dağıtım varsa elinizde Linux boot partitionunuz ilk 1024 silindirde olmalı.
maalesef editörlerin böyle bir şey deme şansı yok şimdi işi biraz daha basitleştirelim:
1.önce diskine 3 adet bölme açıyorsun, DOS altında fdisk yardımıyla. bu da şu anlama geliyor, eski windows silinecek, yani yedekler alınacak. bölmeleme yaparken boyutlar linux için 3-4 gb, linux sanal bellek alanı için RAM kadar, kalanı windows.
2.windows kuruyorsun.
3. linux cdsini takıp biostan cd-rom dan boot et seçeneğini seçip pcyi açıyorsun.linuz kurulum ekranı geliyor ama bu ekran her linuz için farklıdır. eğer sorulur ise grafik tabanlı kurulumu seçiyorsun.
4.kurulum boyunca yapılacak işlerin sırası değişebilir, ama genelde önce dil seçimi yapılır. türkçe seçeneği ile linux hata verirse (redhat 6, mandrake 7.1 mesela) ing. seçip sonra düzeltmen lazım.
5.formatlama, linuz windows dosya sistemi üstünde kurulabilir ama yavaş çalşır. onun için linuz bölmeye Linux Native format atılır. bölmeyi seç, bağlama noktasını(mount point) / olarak seç, format tipini Native olarak seç. takas için ayırdığın bölmeyi de Linux Swap olarak işaretle. disk yapısını kaydet ve format işlemini başlat. otomatik bölmeleme (auto partition) işinden şimdilik uzak dur.
6.paket ve kurulum tipi seçimi. bazı linuxlarda bu iş otomatik yapılır. mesela listeden server kurulumu seçerseniz tüm sunucu yazılımları otomatik yüklenir. ihtiyaca uygun kurulum tipni seçin. eve kuruyosanız workstation( veya desktop) işinizi görür. isterseniz de tek tek kurulacak programları seçebilirsiniz. sistemin olmazsa olmaz dediği programlar ve kurmak istediğiniz programların gerek duyacağı yardımcı programlar otomatik olarak listeye eklenecektir